lördag 3 november 2012

Många bäckar små

De flesta som börjar med LCHF går oftast ner ganska mycket i vikt den första veckan vilket i huvudsak beror på alla överskottsvätska som drivs ut ur kroppen. Kolhydrater binder vatten i kroppen och när du intar ett minimum av kolisar så försvinner även mycket av vattnet.
Sen kanske det tar stopp och då börjar de flesta att fundera över vad som är fel. Äter jag för mycket? Äter jag för lite? Äter jag fel? Den största fienden vid viktminskning är otålighet. Vi vill att det ska gå snabbt. Vi vill ha resultat på direkten. Men riktigt så funkar det inte. Det har antagligen tagit några år att lägga på sig en rejäl övervikt och man kan inte räkna med att den ska bli borta i ett nafs.

Det som jag däremot kan säga är att om man vill ha en viktminskning så kan man oftast inte skarva alltför mycket med de där extra kolhydraterna. Jag äter numera oftast inte så strikt LCHF vilket innebär att jag äter någon morot ibland, någon frukt om jag känner för det, jordgubbar och grädde i maten. Det funkar om man vill hålla vikten men inte om du vill bli av med kilon. Många bäckar små bildar nämligen oftast en å. Man kanske inte tycker att det är så farligt att äta några tomater i salladen eller några kokta morötter till middagen men gör du det samma dag så har du redan där en ansenlig mängd kolhydrater. Man måste lägga ihop ett och ett. Jag har aldrig räknat kolhydrater på riktigt utan mest kollat på innehållsförteckningen och gjort ett sunt överslag i huvudet av hur mycket man äter av en viss vara som kanske innehåller lite för mycket kolhydrater. Köper man till exempel en färdig sås som innehåller 8 g kh/100 g så är det lätt att få i sig uppåt 16 g bara på en middag för 2 dl sås är ju inga problem att äta till en middag om man är hungrig. Man måste helt enkelt använda det sunda förnuftet och tänka efter lite.

LCHF handlar om att välja bort saker och välja till andra saker. Man kan helt enkelt inte äta kakan och ha den kvar och klarar man inte acceptera detta så ska man nog helt enkelt välja andra sätt att gå ned i vikt. Det gäller att fokusera på allt man FÅR äta (vilket är otroligt mycket gott) istället för vad man INTE får äta. Jag tycker i allmänhet att folk hänger upp sig för mycket på att det är så svårt att inte få äta potatis, ris, pasta, bröd (verkar vara svårast att avstå för de flesta). Det är en vanesak säger jag och det finns ju så många godare (och nyttigare) alternativ. Jag säger inte att det är lätt men säg den viktminskningsmetod som är det? Det handlar ju om att bryta onda vanor och kanske även ett beroende. Det finns aldrig några genvägar. Jag kan bara säga att för mig var LCHF den lättaste vägen till ett bättre liv men det behöver det ju inte vara för alla. Man måste rannsaka sig själv och ge det en ärlig chans. Inte köra på argumentet: "Jag KAN inte leva utan potatis" för då är det redan på förhand dömt att misslyckas.
Jag gick ned väldig snabbt i vikt trots att jag kanske inte var superstrikt alla gånger men då ska man komma ihåg några saker.
1. Jag har ett rörligt jobb och sitter sällan still
2. Jag tränade som en tok. 3-4 pass i veckan (spinning, cirkelträning, aerobics, löpning) och jag åt inte mera mat för den sakens skull
3. Jag har aldrig bantat sönder min kropp innan jag började med LCHF
4. Jag är fortfarande hyfsat ung och förbränningen är fortfarande hyfsat hög

Jag hade bra förutsättningar för att gå ned snabbt med andra ord men kom ihåg att jag fortfarande långt ifrån har nått min målvikt. Nu måste jag kämpa jag också om jag vill klippa några kilon. Allt går inte på räls längre men när jag går upp i vikt så vet jag varför det händer. Det är för att jag skarvar för mycket och då vet jag också att jag måste försaka något för att kilona ska försvinna. Men jag lovar: det är det värt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm.... tål att funderas på, jag är liiite äldre, toktränar inte... men vill gå ner liiite snabbare...

Åsa sa...

För mig har träning tyvärr aldrig påverkat vikten, och då jag tränat hårt på gym ca 3-4 gånger i veckan i säkert 20 år. Det var först när jag började äta LCHF-kost som vågen äntligen började röra sig nedåt. Jag tränar fortfarande, mer än tidigare för jag har fått sån energi, men av de riktiga skälen, att få en starkare och mer tonad kropp.

Du har så rätt att fettet inte precis rinner av en med LCHF heller men det går stadigt nedåt och utan att man känner att man plågar sig själv. Om man tänker på att ett kilo fett innehåller ca 7 000 kalorier så inser man att förändringen inte sker över en natt:-)