Igår lade matlagargeniet Åse www.56kilo.se upp massor av recept på pajer och jag fastnade direkt för denna som såg så smaskig ut! Eftersom jag var ledig idag så var det dessutom bra tajming att testa lite. Det enda jag ändrade i receptet var att jag lade till bacontärningar eftersom jag inte skulle äta något annat till. Den var precis så underbart god som jag trodde och jag måste säga att pajbottnen var en fullträff! Den ska jag alltid använda i fortsättningen. Mäktigt så att det förslår var det också så nu har jag matlåda i flera dagar...
INGREDIENSER:
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
Fyllning:
2 färska broccolibuketter
2 pkt bacontärningar
3 dl riven ost
3 dl vispgrädde
3 ägg
140 g ädelost
½ gul lök
salt, peppar
GÖR SÅHÄR:
1. Mixa mandelmjöl och sesamfröm i en mixer.
2. Häll i resten av ingredienserna och knåda ihop till en deg.
3. Låt degen vila i kylskåpet i cirka 30-60 minuter
4. Sätt ugnen på 175 grader
5. Tryck sedan ut degen i en springform cirka 20 cm i diameter. Jag hade tyvärr en 24 cm så jag kunde inte få upp pajdegen på kanterna men det täckte i alla fall bottnen bra. Försök bara att trycka ut degen så jämnt som möjligt.
6. Förgrädda pajskalet i cirka 8-10 minuter
7. Förväll under tiden broccolin i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt dem sedan ånga av lite.
8. Stek bacontärningarna och hacka löken och lägg i den tillsammans med baconen den sista stunden så att den blir mjuk.
10. När pajskalet är färdiggräddat lägger man först broccolin så att den täcker botten. Häll sedan över lök och bacontärningarna.
11. Vispa ihop ägg, grädde och de båda ostsorterna. Mixa gärna blandningen helt slät med en stavmixer. Salta och peppra efter smak men tänk på att både osten och baconen ger mycket sälta.
12. Häll äggblandningen över alltihop och grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter i 175 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar