torsdag 7 juni 2012

Somrig limedessert


Denna dessert hittade jag receptet på via www.56kilo.se och tyckte att den såg supersmarrig ut. Ville ha något extra gott på Nationaldagen och passade på att testa. Vilken fullträff! Kommer att göras mååånga gånger i sommar misstänker jag. Enkelt och himmelskt gott!

INGREDIENSER 2-4 PORTIONER (beror på glasstorlek):

Limekrämen
1 liten burk (250 gr) kesella
1 dl vispgrädde
2 lime (skal av 1 + saften av 1,5)
1 tsk ekologiskt vanljpulver
1 dl stevia/erythritol blandning
2 äggulor
1 gelantinblad
jordgubbar

Smuldegen
50 gr smör
1,5 dl mandelmjöl
2,5 msk stevia/erythritolblandning (Ica stevia strö tex)

GÖR SÅHÄR:
1. Lägg gelantinbladet i kallt vatten i fem minuter.
2. Vispa grädden.
3. Vispa ihop äggulor med sötningen. Blanda sedan ner kesella, vanilj och lime.
4. Blanda grädden med kesellablandningen. Häll i kastrull och värm, mycket försiktigt, det ska bara bli ljummet så att gelatinet smälter. Låt sedan stå kallt i flera timmar.
5. Rör gärna några gånger medans krämen står i kylskåpet. Jag hade min inne i cirka fyra timmar. Den blir då lite som vaniljkräm i konsistensen.
6. Smält smöret och blanda ihop det med mandelmjöl och sötning. Lägg ut på plåt och grädda i ugnen på ca 175 grader i 10 minuter.
7. Låt stå i rumstemperatur någon timme så det torkar. Smula sedan i lite större kaksmulor.
8. När krämen är i fin konsistens (kräm!) så varva smulor, jordgubbar, kräm i glas!
Servera och njut!

Inga kommentarer: