fredag 16 december 2011

Tessans kalops


Älskar verkligen kalops och därför är det lite konstigt att jag aldrig i mitt 31-åriga liv har försökt mig på att laga denna rätt men nu har jag i alla fall totat ihop en LCHF-variant och det blev jättesmaskigt. Hade lite för mycket vatten i så det blev aningens blaskigt när man inte redde den men jag skär ner på mängden vatten i receptet så blir det nog bra...

INGREDIENSER:
1200 g grytbitar av nötkött
3 gula lökar
4 morötter
ca. 20 kryddpepparkorn
6 lagerblad
5 dl vatten
3 dl grädde
1 msk salt
ca. 3-4 msk kalvfond
smör (att steka i)

GÖR SÅHÄR:
1. Bryn köttbitarna och den skivade löken i en stor gryta eller i en stekpanna (då kan man hälla över i en gryta senare) tills köttet har fått lite färg runtom.
2. Tillsätt resten av ingredienserna, utom morötterna, och låt puttra med lock på svag värme. Jag kokade köttet i cirka två timmar och det blev helt lagomt mört. Köttet är klart när det nästan faller isär lite.
4. Skala och skiva morötterna och ha i dessa när det är ungefär en halvtimme kvar tills köttet är klart. Äter man strikt LCHF kan man naturligtvis skippa dessa men jag äter morötter ibland och triggas inte nämnvärt av det...
5. Lätt som en plätt och fantastiskt gott! Bon appetit!

Inga kommentarer: